TikTok-opas yrityksille: Mikä TikTok on?

Tutkimusten mukaan yli 54% kuluttajista haluavat nähdä enemmän videosisältöä yrityksiltä ja brändeiltä, joita he tukevat (HubSpot 2018). Videot eivät ole enää vain viihdettä, vaan tapa kommunikoida kuluttajan kanssa. Jotta pysyt yrityksenä muiden mukana trendeissä, on videosisällön tuottamisesta tultava osa yrityksen markkinointia.

Loimme tämän oppaan sinulle, jotta pääset mukaan videosisällön tuottamiseen TikTokissa. Käsittelemme artikkelissa mikä TikTok on, miksi sinun yrityksenä pitää liittyä TikTokiin, sekä jaamme muutaman idean sisällön luomiseen.

Mikä TikTok on?

TikTok on vuonna 2016 luotu sosiaalisen median palvelu, jossa käyttäjät voivat jakaa ja julkaista lyhyitä videoita. Sen julkaisija ja kehittäjä on kiinalainen teknologiayritys ByteDance. Vuonna 2018 TikTok fuusioitui Musical.ly -sovelluksen kanssa ja näin ollen siitä tuli koko maailmassa tunnettu sovellus. TikTok on ollut erittäin suosittu sovellus ympäri maailman etenkin nuorien keskuudessa, mutta käyttäjäkunta on kuitenkin laajentunut hiljalleen, se on levinnyt vanhempien ihmisten tietoisuuteen myös. TikTok on ladattu jo yli 3 miljardia kertaa ja sillä on yli miljardi aktiivista päivittäistä käyttäjää.

TikTokin suosio perustuu lyhytvideoihin (15–60 s), joiden selaaminen on tehty vaivattomaksi sovelluksessa. Palvelussa videoiden laatu ja sisältö vaihtelee merkittävästi. Videon laatu voi olla mitä tahansa 100 euron matkapuhelimesta aina ammattilaisten käyttämiin elokuvakameroihin – laadun sijaan sisältö ratkaisee menestyksen. 

Laadukas algoritmi oppii nopeasti käyttäjän selaamasta sisällöstä, mistä käyttäjä pitää ja aloittaakin ehdottamaan käyttäjälle suotuisaa sisältöä hyvinkin nopeasti. Tästä syystä TikTokissakin hakukoneoptimointi on lisääntynyt merkittäväksi tekijäksi. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että esimerkiksi videon kuvaukseen tulisi lisätä vain olennaisia hashtageja.

TikTokin ominaisuudet

TikTokin Homepage, eli kotisivu jakautuu kahteen osaan: For You Page, eli fyp, ja Following. For You osiossa näkyy videot, mitä TikTok suosittelee sinulle algoritmin perusteella katsottavaksi, eli videoita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua. Sinun ei tarvitse seurata ketään nähdäkseen näitä videoita. Following osiossa näet seuraamiesi tilien videot.

TikTok trendit ovat aiheita, joiden ympärille on kehittynyt paljon keskustelua. Trendien aikana sisällöntuottajat rakentavat omannäköistä sisältöä saman aiheen ympärille. Trendit siis ohjaavat videosisältöjen suuntaa koko alustalla. 

Esimerkiksi tätä kirjoittaessa, yhtenä nouseva trendinä on Dumb Dumb (= tyhmä tyhmä). Trendi pohjautuu Netflix:n uusimpaan hittiin, Do Revenge, jonka tunnusmusiikki “Dumb Dumb” luotiin videon siirtymiä (=transition) varten. Nyt ihmiset itse luovat videoita, joissa hyödyntävät “Dumb Dumb” musiikkia omien videoiden siirtymien hyödyntämiseen.

Ääni: Dumb Dumb by Mazie – 💋 5.8k !!

Esimerkkejä trendistä “Dumb Dumb”

TikTok Storyt, tarinat, muistuttavat hyvin paljon Instagramin Story -ominaisuutta. Instagramista poiketen, käyttäjät voivat kommentoida TikTok tarinoita ja sinä voit vastata niihin. TikTok tarinat piiloutuvat profiilistasi 24 tunnin kuluttua, jolloin käyttäjät eivät enää näe julkaisemiasi tarinoita. Voit kuitenkin tarkastella tarinoiden tilastoja ja kommentteja piiloutumisen jälkeen.

TikTok Now on uusin ominaisuus, jossa ideana on tehdä kuva- tai videopäivitys 3 minuutin kuluessa siitä, kun saat TikTok Now -sovelluksesta ilmoituksen. Postausta tehdessäsi sinulla on 3 minuuttia aikaa ottaa kuva tai video. Sovellus ottaa kuvan/videon etu- ja takakameralla samanaikaisesti. Tarkoituksena on jakaa aitoja tilanteita someen. Kun olet itse tehnyt postauksen, saat mahdollisuuden nähdä muiden käyttäjien sekä kavereiden postaukset. Voit tehdä postauksen myös myöhässä, mutta tällöin postauksen yhteydessä näkyy, että olet tehnyt postauksen jälkijunassa. TikTok Now on käytännössä sama kuin BeReal -sovellus. TikTok Now -ominaisuuden käyttäminen Suomessa vaatii erillisen sovelluksen (Google Play | App Store). 

TikTok tarjoaa sovelluksessa hyvät editointiominaisuudet, joka mahdollistaa kevyen videoeditoinnin nopeasti mobiililaitteilla. Editorissa voit esimerkiksi kuvata videoita, käyttää efektejä ja filttereitä, lisätä musiikkia sekä ajastaa tekstiä. 

Kuvankaappaus TikTokin videokuvaamisen työkalusta.
Kuvakaappaus TikTokin kuvaamisen työkalusta.

Halutessasi voit ladata TikTokin ilmaisen videoeditorin, CapCutin (Google Play | App Store), joka on tehty hieman edistyneempään videoeditointiin mobiililaitteilla.

Miksi yrityksen kannattaa olla TikTokissa?

TikTok tarjoaa erinomaisen kanavan yritykselle luoda rennompaa sisältöä. TikTokissa et tarvitse suuria seuraajamääriä siihen, että videot tulevat nähdyiksi, sillä menestys TikTokissa perustuu yhteisöllisyyteen ja aitouteen. TikTokissa voit tavoittaa oman asiakasryhmäsi, sekä käydä heidän kanssa aitoa keskustelua.

Kuluttajat haluavat nähdä mitä yrityksen kulisseissa tapahtuu (katso esimerkki @vilpe_global), miten yritys rakentaa tuotteensa/palvelunsa sekä sen, että yritys uskaltaa heittäytyä trendeihin mukaan, rikkoen kuvan kankeasta organisaatiosta (katso esimerkki @verohallinto).

Tavallisten mainosten sijaan voit esimerkiksi tehdä tuotevertailuja, joissa sinun myymä tuotteesi kisaa toista tuotetta vastaan. Tästä hyvä esimerkikki on käyttäjä @lubehakkiz , joka tuli tunnetuksi vaseliinien testausvideoista. Videoilla Tony tekee mm. loukkutestejä kahden vaseliinin välillä. Katsojat saavat ehdottaa uusia vaseliineja testattavaksi.

Video: TEBOIL SOLID 2 VS LE1233

TikTok -videoita pystyy myös jakamaan muille sosiaalisen median alustoille, joten samaa työtä ei tarvitse tehdä moneen kertaan. Saman videon voi siis jakaa esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin. Näin tavoitat ihmiset, jotka eivät ole TikTokissa, mutta käyttävät muita sosiaalisen median alustoja. Muista kuitenkin, että eri sosiaalisen median alustoilla on hyvin erilaisia käyttäjiä, joten aina ei kannata jakaa samaa sisältöä suoraan kaikkiin kanaviin.

TikTok videoideoita yrityksille

Tutoriaalit

Tutoriaalit ovat loistava tilaisuus markkinoida oman yrityksen tuotteita, ilman että ne ovat mainoksia. Voit tehdä katsojille tutoriaalin, ohjevideon, siitä miten tuotettasi käytetään tai minkä ongelman se ratkaisee.

Esimerkki @hrakeksija :n video, jossa hän näyttää miten hänen tuotteensa toimii.

Ja tässä esimerkissä meidän oma toimari, Antony, loi pienen tutoriaalivideon ohjelmoinnista kiinnostuneille. Videossa Antony kertoo, mistä ohjelmointi kannattaa aloittaa

Yrityksen tarina

Monia kiinnostaa se, miten ja missä yritykset ovat saaneet alkunsa. Kuluttajat haluavat nykyisin samaistua yritykseen sekä yrityksen arvoihin jo ennen ostopäätöksen tekoa. Tämä on siis sinun hetkesi loistaa ja avata katsojille, mitä yrityksesi tekee ja mitkä ovat yrityksesi arvot.

Tässä on kaksi esimerkkiä @vilpe_group -yrityksen TikTokista:

Tietoiskut

Ihmisiä kiinnostaa monesti kaikenlainen nippelitieto, joten tietoiskut videon muodossa, on toimiva yhdistelmä. Tietoiskuja voit tehdä esimerkiksi yrityksen tuotteisiin, historiaan tai toimialaan liittyen. Esimerkiksi ”Tiesitkö, että yrityksemme toimitilat sijaitsevat Helsingin vanhimmassa rakennuksessa”.

Monet yritykset ovat hyödyntäneetkin tietoiskusisällössään esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajia tai julkisuuden henkilöitä yhteistyön merkeissä. Tällä tavalla pystytään saavuttamaan laaja näkyvyys, kun vaikuttajien seuraajat näkevät yrityksen tuotteita tai palveluita. Tiesitkö, että tätä markkinoinnin muotoa kutsutaan vaikuttajamarkkinoinniksi.

Haastevideot

TikTokissa on tehty monenlaisia haastevideoita ja ne ovatkin olleet hyvin suosittuja videoita. Haasteita on monenlaisia ja monentasoisia, joten ei muuta kuin etsimään jokin kiinnostava haaste ja toteuttamaan!

Sprite haaste: @takatienpojathttps://www.tiktok.com/@takatienpojat/video/7090585493254966534

TikTok-tanssit

Erilaiset tanssivideot ovat nousseet viraaleiksi TikTokissa ja mikäpäs sen parempi idea, kuin tehdä työporukan kanssa oma tanssivideo tai ottaa mallia muiden tansseista!

Esimerkiksi @verohallintohttps://www.tiktok.com/@verohallinto/video/7084189702722489605

Lähteet

Dean, B. 2022. TikTok User Statistics (2022) [TikTokin käyttäjätilastot (2022)]. Backlinkon verkkosivut. Viitattu 3.10.2022. https://backlinko.com/tiktok-users

An, M. 2017. Content Trends: Preferences Emerge Along Generational Fault Lines. Päivitetty 6.5.2022. Viitattu. 4.10.2022. https://blog.hubspot.com/marketing/content-trends-preferences

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista