Sivustokartan luominen | Nopea ja Ilmainen Opas XML-sivustokarttoihin

Mikä on sivustokartta?

Sivustokartta on nettisivustosi eri sivuista luotu lista tai kartta joka esittää kaikki nettisivustosi sivut siistissä puussa tai listassa. Tästä kartasta voidaan hahmottaa sivuston sivujen hierarkia ja rakenne, eli miten sivut ollaan pinottu, ja miltä sivuilta pääsee minnekin. Sivustokarttojen koko vaihtelee laajasti pienistä (esim. henkilökohtaiset blogit) erittäin suuriin ja mittaviin (wiki-sivustot, verkkokaupat, jne). Koko riippuu sivujen määrästä.

Kun puhutaan sivustokartoista, voidaan puhua kolmesta eri asiasta:

 • Suunnitteluvaiheessa luotu sivustokartta
 • Käyttäjälle tehty kartta, tunnetaan myös sivunavigaationa
 • Hakukoneille suunnattu sivustokartta XML-tiedoston muodossa

Sivustokarttoja on erilaisia eri tarpeisiin ja verkkosivujen kehityksen vaiheisiin. Perehdymme tässä artikkelissa XML-sivustokarttoihin, miksi niitä kannattaa hyödyntää ja miten sellaisia voidaan luoda.

Miksi tarvitsen XML-sivustokartan?

Jos haluat että sivustosi löytää itsensä Googlen hakutulosten kärjessä, XML-sivustokartta on välttämätön voimavara. XML-sivustokartan luominen helpottaa mittavasti hakukoneiden käyttämien spider-bottien työtä sivujen selaamisessa (crawling) ja indeksoinnissa. Meillä on artikkeli joka kertoo hieman tarkemmin hakukoneiden toiminnasta täällä.

Riittänee kuitenkin kertoa, että nämä hakukoneiden käyttämät spider-botit “ryömivät” sivustojen läpi keräten matkallaan kaiken mahdollisen tekstidatan ja linkit muille sivuille. Sen jälkeen ne indeksoivat tiedon hakukoneen tietokantoihin, josta niitä voidaan kysellä loppukäyttäjän toimesta yksinkertaisesti esim. Google-hauilla.

Mikäli sivuston ylläpitäjä ei jostain syystä halua että jotain sivua indeksoidaan, tähän voidaan vaikuttaa robots.txt-tiedostolla. Tällä voidaan helposti estää esimerkiksi sivuston hallintasivujen indeksointi. Perehdymme tähän tarkemmin toisessa artikkelissa.

Kun sivuilla on XML-sivustokartta, hakukone osaa tulkita paremmin sivuston rakennetta ja sivusto on täten helpompi selata ja indeksoida.

Miten asennan sivustokartan WordPressissä?

Jos hyödynnät sivuillasi WordPressiä, on mahdollista että sinulla on jo lisäosa, jolla voidaan luoda kätevästi sivukarttoja. Esimerkiksi Yoastin SEO-lisäosa mahdollistaa yksinkertaisen sivukarttojen luomisen automaattisesti. Vaihtoehto löytyy Yoast SEO-lisäosan Yleiset-osiosta. Varmista että XML-sivustokartat-vaihtoehto on käytössä:

Yoast SEO -Wordpress-lisäosa

Näin hakukoneille tarkoitettujen karttojen luonnista ei oikeastaan sen kummemmin tarvitse huolehtia.

Sivustokartan luominen ilman WordPressiä

Jos kuitenkin haluat perehtyä asiaan tarkemmin, tai et hyödynnä WordPressiä ja sen lisäosia, voi sivustokartan kätevästi luoda esimerkiksi sivustokarttageneraattorilla. Tällaisia ovat esimerkiksi XML-Sitemaps.com.

Kuva XML-Sitemaps.com -verkkosivusta
Sivustokartan generointi
 1. Mene xml-sitemaps.com-sivulle.
 2. Syötä päällimmäisenä olevaan kenttään sivustosi URL-osoite.
 3. Työkalu selaa sivustosi läpi, jonka jälkeen sinulle tarjotaan ladattavaksi .xml-tiedostoa. Lataa se.
 4. Lataa .xml-tiedosto sivustosi domainin root-kansioon.
 5. Mene Google Search Console-työkalun sivuille.
 6. Syötä työkalulle oman sivustosi verkkotunnus tai URL-etuliite.
Google Search Console -kirjautuminen
 1. Mene Sivustokartat-osioon
 2. Syötä haluamasi sivustokartan URL-osoite. Jos teit vaiheet oikein, tämän URL-osoitteen pitäisi olla luokkaa https://<sivun nimi>/<ladatun xml-tiedoston nimi.xml>.
 3. Google varmistaa, että sivustokartta voidaan löytää ja lukea. Voi mennä jonkin aikaa kun Google selaa sivustokartan läpi.

Näin helposti sivustokarttojen luominen onnistuu! Sivukarttoja kannattaa käydä päivittämässä säännöllisesti, muun muassa aina kun:

 • perustat uudet verkkosivut
 • sivuillesi on tehty mittavampia muutoksia, kuten kategorioiden ja alasivujen uudelleenjärjestelyä, useiden sivujen lisäämisiä tai poistamisia, jne.
 • verkkosivustosi ovat laajat (esim. verkkokauppa)
 • verkkosivustosi ovat muuttaneet, eli ne ollaan siirretty uuteen osoitteeseen (muista myös uudelleenohjaukset)

Siinä kaikki pähkinänkuoressa! Sivustokarttojen luominen on helppo prosessi jonka kuka tahansa verkkosivujen ylläpitäjä voi oppia nopeasti tehostaakseen sivujensa näkyvyyttä hakutuloksissa, näin tuoden sivuille enemmän liikennettä.

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista