Parhaat ilmaiset kuvapankit Yrityksille 2021

Päivitetty 24.5.2021

Tänä päivänä postauksia, artikkeleita ja erilaisia stooreja tehdään lukematon määrä päivittäin ja kävijän huomiosta kilpaillaan rajusti. Kaiken kilpailun keskellä pitää kirjoittaa kattava artikkeli ja vielä kuvittaa se. Yksittäisen yrittäjän tai blogaajan on vaikeaa pysyä mukana tällaisen resurssivaatimuksen perässä, jolloin tarvitaan apukäsiä. Kuitenkaan budjetti ei anna aina myöten ja mahdollista ulkoistetun kuvauspalvelun käyttöä. Onneksi ratkaisuna on lukuisat kuvapankit — niin ilmaiset, kuin maksulliset.

Kuvapankit ovat siis sivustoja, joihin sisältöä tuottaa esimerkiksi harraste- ja freelancekuvaajat sekä jopa yritykset. Kuvia voi ladata ilmaiseksi tai maksua vastaan omaan käyttöön.

Tähän artikkeliin on listattu muutamia kuvapankkeja, joita allekirjoittanut on itse käyttänyt tai muuten vain kuullut niiden suosiosta.

Ilmainen vai maksullinen kuvapankki

Kuvapankkia valittaessa tulee miettiä materiaalien käyttötarkoitusta sekä yrityksen visuaalista ilmettä. Ilmaisissa kuvapankeissa on satoja tuhansia kuvia tarjolla veloituksetta, mutta todennäköisesti ne voivat olla jo muuallakin käytössä. Toki, mikään ei takaa että maksullisen kuvapankin kuvat eivät olisi laajasti esillä.

Kaikesta huolimatta ilmaisten kuvapankkien avulla voit aloittaa sisällöntuotannon tai mainosten tuottamisen minimi kustannuksilla ja saavuttaa näyttäviäkin kokonaisuuksia. Materiaaleja etsiessä kannattaakin huomioida mihin tarkoitukseen kuva on ja millaista tarjontaa kuvapankeissa on kyseiseen tarkoitukseen. Jos ilmaisista vaihtoehdoista ei löydy sopivaa, kannattaa seuraavaksi siirtyä maksulliseen vaihtoehtoon. Toki, joissain tilanteissa on kannattavampaa ostaa yrityksen ilmeen mukaiset materiaalit ostopalveluna, kuin räpeltää jotain sen suuntaista kustannusten pelossa.

Mitä tulee huomioida kuvapankkeja käytettäessä

Kuvapankkeja käytettäessä tulee aina huomioida mahdolliset riskit liittyen tekijänoikeuksiin. Vaikka kuvapankeissa pyritään pitämään huoli siitä, että ladattavissa ja ostettavissa oleviin materiaaleihin on saatu materiaalin omistajalta lupa, on silti mahdollista, että näin ei kuitenkaan ole. Jos käytät kuvapankista ladattuja kuvia esimerkiksi markkinointikampanjassa ja selviää, että kuvien ottaja ei olekaan antanut lupaa kuvien käyttöön (joku muu on ladannut hänen kuvansa kuvapankkiin), tulee sinusta korvausvelvollinen kuvien luvattomasta käytöstä. 

Maksulliset kuvapankit toimivat kuukausi tai kuvakohtaisella hinnoittelumallilla. Vaikka maksat kuvien käytöstä, ei se tarkoita automaattisesti rajoittamatonta käyttöä. Esimerkiksi Shutterstockin vakiolisenssin kuvia saa jakaa verkossa rajoittamattomasti, tulostaa jopa 500 000 kopiota tai tehdä 500 000 ulkomainontapainosta. Muista olla siis tarkkana ehdoista, joilla kuvia ostat tai jaat. 

Tästä syystä on tärkeää tarkistaa kahdesti kuvapankkien käyttöehdot kuvien käytöstä, sekä mahdollinen korvauskäytäntö ostettujen kuvien suhteen. Esimerkiksi tässä on pieni lainaus kuvankaappauksen muodossa Shutterstock.com palvelun lisenssisopimuksista:

Kuvankaappaus Shutterstock-kuvapankin lisenssisopimuksesta: OSA 3 - Takuut ja väitteet.

Ilmaiset kuvapankit ja kuvien lisenssit

Kuvapankit tarjoavat kuvien käyttöön erilaisia lisenssejä eli käyttöehtoja. Tällaisia ehtoja voi olla esimerkiksi että kuvaaja tulee mainita tai kuvaa ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen. Tästä syystä on tärkeää tarkistaa jo ennen kuvaa ladattaessa kuvien ehdot.

Kuvankaappaus Unsplash palvelun kuvien lisenssistä. Tässä kerrotaan kuinka kuvia saa käyttää

Kun itse valitsen kuvapankista materiaaleja, pyrin etsimään kuvia joissa on mainittu CC0-lisenssi eli niin kutsuttu Public Domain -lausuma. CC0-lisensoiduissa kuvissa tekijä on luovuttanut kaikki tekijänoikeutensa kyseenomaisen kuvan/materiaalin kohdalla ja tällöin kuvat ovat vapaassa käytössä: Teosta voi kopioida, muokata, levittää ja esittää niin ei-kaupallisessa kuin kaupallisessa tarkoituksessa. Alkuperäisen kuvan omistajaa ei ole tarvitse mainita, vaikka sitä toki suositellaan.

Suosittelen tutustumaan enemmän erilaisiin lisensseihin Creative Commons verkkosivuilla: https://creativecommons.org/about/cclicenses .

Ilmaisia kuvapankkeja

Kuvia Suomesta

Jos etsit omiin projekteihin Suomesta otettuja kuvia, niin suosittelen kokeilemaan ilmasta  Kuvia Suomesta-kuvapankkia. Valikoima on ainakin toistaiseksi hieman suppea. Kuvia Suomesta-kuvapankin tarjoaa suomalainen markkinointitoimisto Tovari. 

https://kuviasuomesta.fi

Pexels

Pexels eroaa muista kuvapankeista keräämällä kuvia useista erilaisista ilmaisista lähteistä. Kuvia löytyy satoja tuhansia ja sivusto on käännetty suomeksi. Pexels tarjoaa myös APIn, jota hyödyntämällä on tehty jo useita integraatioita. Esimerkiksi Pexels kuvapankin voit liittää omaan WordPress-sivustoon, Google Slides, Canva, Figma tai Sketchiin – kätevää!

https://www.pexels.com/

unDraw

Jos etsit itsellesi näyttäviä illustraatioita ilmaiseksi, täytyy sinun tarkistaa unDraw. Sivustolla on satoja erilaisia kuvituskuvia, jotka voi ladata oman brändin väreissä.

Ps. Jos käytössäsi on Adobe XD, suosittelen että vilkaiset tätä https://xd.undraw.co/ . Saat unDrawn illustraatiot suoraan XD:n!

https://undraw.co

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista