Mitä on vektorointi?

Oletko joskus miettinyt, miksi logosi tai kuvakkeesi muuttuvat venyttäessä epätarkaksi?

Venyttäessäsi kuvaa, venytät samalla kuvan pikseleitä. Pikselit ovat kuvissa tietyn kokoisia ja kun venytät niitä, muuttuu kuva ruudulla suttuiseksi.

Mutta entä jos tarvitset kuvakkeen, kuten logon, jonka kokoa pitää eri tarpeiden mukaan muuttaa?

Tällöin tarvitset vektoroidun kuvan, jonka elementit koostuvat pikseleiden sijaan erilaisista muodoista ja viivoista. Tällaista kuvaa kutsutaan vektorigrafiikaksi.

Entä jos sinulla on käytössäsi ainoastaan pikseleistä koostuva kuva, rasterikuva, jonka kokoa haluat muuttaa?

Vastaus on kuvan vektorointi. Tässä artikkelissa tutustumme siihen mitä on vektorointi, milloin vektorointi kannattaa sekä miten vektorointi tapahtuu.

Mitä on vektorointi?

Yhteen lauseeseen tiivistettynä, vektorointi on prosessi, jossa rasterikuvat muutetaan vektorikuviksi.

Rasterikuvat ovat pikselikuvia, eli ne koostuvat pikseleistä. Rasterikuvalle tyypillisiä tiedostomuotoja ovat esimerkiksi JPG- ja PNG-tiedostot. Tavalliset valokuvat ovat rasterikuvia ja niitä voidaan käyttää kaikkialla, kuten nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja myös painotuotteissa. Niiden täytyy vain olla tarkoitustaan varten tarpeeksi hyvälaatuisia.

Vektorikuvassa elementit, kuten tekstit ja symbolit koostuvat viivoista ja muodoista, joille asetetaan koordinaatit. Vektorikuvan tunnistat SVG-tiedostomuodosta. Yleisesti vektorikuvia käytetään logoissa ja kuvakkeissa eli ikoneissa.

Miksi ja milloin vektorointi kannattaa?

Käytetään esimerkkinä logoa. Jos logosi on rasterimuodossa, se on rajattu tiettyyn tarkkuuteen ja pikselikokoon. Tämä tarkoittaa, että logoa ei voi suurentaa määräänsä enempää ilman, että sen tarkkuus kärsii.

Vektoroidun logon etuihin kuuluu, että sitä voi skaalata käytännössä rajattomasti ja se näyttää silti tarkalta. Vektoroitua logoa voi käyttää niin nettisivuilla, sosiaalisen median profiilikuvana kuin painotuotteissa.

Rasterilogon ja vektorilogon skaalautuvuusero

Vektorointi ei ole vain logoja varten. Myös kuvakkeita voidaan vektoroida, jopa valokuviakin. Valokuvista vain tulee usein ennemminkin taiteellisia tulkintoja kuin tarkkoja kopioita. Jos valokuvassa ei ole paljon yksityiskohtia, vektoroitu versio voi näyttää hyvinkin samalta kuin alkuperäinen kuva, riippuen tietysti valituista asetuksista.

Kaikenlaisista rasterikuvista on siis mahdollista tehdä vektorikuvia.

Alkuperäinen valokuva
Vektoroitu valokuva

Alkuperäinen valokuva on lainattu Pexelsistä. Kuvaajana Andrea Piacquadio.

Miten vektorointi tapahtuu?

Vektoroinnin voi toteuttaa kahdella eri tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on nopeampi ja halvempi, toinen työläämpi ja kalliimpi. Toteutustapa ja hinta määräytyvät logon monimutkaisuuden mukaan.

Ensimmäinen tapa on logon automaattinen vektorointi vektorigrafiikkaohjelmistossa, kuten Adobe Illustratorissa. Vektorigrafiikkaohjelmisto kuten Adobe Illustrator kykenee jäljentämään logon ja muuntamaan sen vektorigrafiikaksi, ja eri asetuksilla voidaan määritellä jäljennöksen tyyli.

Logo ennen
Logo automaattisen vektoroinnin jälkeen

Yksinkertaiset, mustavalkoiset logot ovat kaikista helpoimpia jäljentää, kun taas paljon yksityiskohtia sisältävät moniväriset logot voivat olla haastavampia.

Automaattisen jäljennöksen tulosta joudutaan melkein aina hieman siistimään ja hienosäätämään, koska siitä ei tule automaattisesti täysin samannäköistä kuin alkuperäisestä logosta. Varsinkin jos logo on kovin pieni tai rakeinen, esimerkiksi kulmista tulee helposti pyöristettyjä.

Toinen tapa on logon piirtäminen uudelleen olemassa olevan logon pohjalta vektorigrafiikkaohjelmalla. Tämä vie yleensä enemmän aikaa ja vaivaa, minkä vuoksi se on hintavampi vaihtoehto. Tällä tavoin logosta kuitenkin saadaan suoraan alkuperäistä vastaava ja myös monimutkaisemmatkin logot saadaan vektoroitua.

Logo ennen
Käsinpiirretty logo vanhan logon pohjalta

Yhteenveto

Vektorointi on prosessi, jossa rasterikuva vektoroidaan vektorikuvaksi. 

Vektorikuvia käytetään usein logoissa sekä erilaisissa kuvakkeissa. Toki, logosta voidaan käyttää myös PNG-tiedostomuotoa eli läpinäkyvää rasterikuvaa.

Vektorointi toteutetaan siihen tarkoitetulla ohjelmalla, esimerkiksi Adobe Illustratorilla.

Jos logosi ja kuvakkeesi kaipaavat päivitystä vektorimuotoon – tai muuten vain uutta ilmettä – ota meihin yhteyttä! 

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista