Johdanto
Miksi verkkosivujen alustan valintaan kannattaa käyttää huomiota? Verkkosivuteknologioita on olemassa lukuisia eri vaihtoehtoja, eri tarpeisiin ja eri tason osaajille, joiden välillä ei välttämättä tunnu vähemmän kokeneen silmissä olevan juurikaan eroa. Oikean ratkaisun löytämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa eri vaihtoehtojen teknologiseen kattavuuteen, monipuolisuuteen, hintaan, tietoturvaan, skaalautuvuuteen ja teknisen tuen laatuun. Näin paikannat juuri sinun tarpeisiin soveltuvan ratkaisun, joka säästää aikaa ja vaivaa ongelmakohtien paikkailun koordinoinnissa, ja on ystävällinen budjetillesi.
Tässä artikkelissa käydään läpi lyhyt oppimäärä WordPressistä verkkosivuston alustana, sekä siitä miksi sinun kannattaa harkita WordPressin hyödyntämistä projektissasi.
Kun tarkastellaan verkkosivupohjien ratkaisuja, eräs nimi pompahtaa esiin erittäin nopeasti jo ensimmäisellä haulla – WordPress. Se on sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla voidaan helposti toteuttaa monenlaisia eri verkkosivukokonaisuuksia. Se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet verkkosivujen tuotantoon ja ylläpitoon, niin web-kehityksen vasta-alkajille kuin kokeneimmille konkareille. Alustana WordPress on maailmanlaajuisesti markkinoidensa ylivoimaisessa kuningasasemassa; yli 40% maailman kaikista verkkosivuista käyttää hyväkseen WordPressiä ainakin jossain määrin.
Ilmainen
WordPress ei maksa pennin jeniä! Kyllä, luit aivan oikein – WordPressin puhdas asennus on saatavilla täysin ilmaiseksi.
WordPress-sisällönhallintajärjestelmä on avoimen lähdekoodin pohja verkkosivustoille. Se tarkoittaa sitä, että itse WordPressin “raaka” pohja on saatavilla ilmaiseksi. WordPress-sivun haltijana maksat vain sivuston ylläpidosta sekä niistä valinnaisista asioita ja ominaisuuksista, joita haluat sivullesi lisätä. Tämä on huomattava etu verrattuna muihin käyttöönottoratkaisuihin jotka saattavat kustantaa jopa tuhansia euroja – ja se on vasta alkua.
Suuri osa WordPressin liitännäisistä on saatavilla ilmaiseksi. On kuitenkin myös olemassa joitain maksullisia lisäosia. Esimerkiksi mikäli haluat kattavemman WYSIWYG-sivueditorin sivustollesi, voit tilata Elementor Pro -lisäosan lisenssin, joka kustantaa ylläpitäjälle noin 50 € vuodessa.
Laajennettavuus
WordPressillä voidaan toteuttaa oikeastaan minkä kokoisia verkkosivuprojekteja tahansa, aina pienestä yksityisestä blogista aina suureen varastohallintajärjestelmään, työaikalaskuriin tai erilaisten multimedioiden toistamiseen.
WordPressin laaja tuki kattaa myös sen, että WordPressiin on olemassa lukematon määrä liitännäisiä, joilla verkkosivut voidaan räätälöidä juuri sellaisiksi kuin kehittäjä haluaa. Alustalla voidaan esimerkiksi luoda verkkokauppa hyödyntäen WooCommerce-nimistä lisäosaa. Lisäksi liitännäisillä voidaan tuoda sivustolle pienempiä ominaisuuksia kuten evästeilmoitukset, chattibotit sekä ajanvarausjärjestelmät.
Helppokäyttöisyys
Kuten artikkelin johdannossa mainittiin, WordPress on verkkosivujen tuotannon ohjelmistona suhteellisen helppo oppia. WordPressin hallintapaneeli on luotu käyttäjäystävälliseksi, ja sen avulla on yksinkertaista hallita blogiartikkeleita, sivuja sekä multimediaa. Verkkosivujen muokkaus WordPressillä tapahtuu helpommin sen sisäänrakennetulla WYSIWYG-mallisella editorilla, jolla kehittäjä voi vetää sivuille haluamiaan elementtejä kuin palikoita. Tämä tarkoittaa sitä ettei WordPress-sivuston luomiseen välttämättä aina tarvita edes ohjelmointiosaamista. Tämä toki ei tarkoita sitä, että alusta olisi tarkoitettu ainoastaan vasta-alkajille; kokeneemmat kehittäjät voivat halutessaan myös lisätä verkkosivuihin heidän tarkoituksiin räätälöityä koodia – tai vaikka räätälöidä sivut kokonaisuudessaan uuteen malliin – hyödyntäen ohjelmointikieliä. Tällöin lopputuloksesta tulee huomattavasti uniikimpi, mikä nostaa sivujen edustaman brändin arvoa reilusti.
Kätevän toiminnallisuuden luomisen lisäksi WordPressiin on olemassa suuri valikoima valmiita teemoja, joista moni on myös mobiililaitteille sovitettu ja responsiivinen. Mikäli kyseessä on suuremman yrityksen tai brändin oma sivusto, on suositeltavaa perehtyä oman teeman luomiseen, mutta lähtökohtana WordPressin valmiit teemat ovat mainio vaihtoehto.
Aktiivinen kehitys
WordPressin omat yhteisöt ovat massiivisia; niiltä voi löytää kymmeniä tuhansia UI-osaajia, joista moni auttaa aktiivisesti vähemmän kokeneempia WordPress-kehittäjiä. Ongelmaasi – mikä ikinä se sitten olikaan – löytyy varmasti joko valmis vastaus tai sinua avustava guru.
Yhteisön tuki
WordPressillä voidaan luoda lähes minkälainen verkkosivusto tahansa, joka on yksi merkittävistä syistä alustan suosioon. Sillä voidaan luoda blogi, verkkojulkaisu, verkkokauppa, oppimisympäristö, varauspalvelu, tai mitä tahansa näiden välillä. Ne työkalut, joita ns. raaka WordPress-asennus ei tarjoa, voidaan helposti paikata lisäosilla. WordPress on rakennettu avoimen lähdekoodin pohjalle, mikä tarkoittaa sitä että sille voidaan vapaasti kehittää lisäosia ja uusia ominaisuuksia tarpeen ja kysynnän mukaan. Tämä on johtanut siihen, että WordPressille on olemassa suunnattoman laaja sekä kattava yhteisön tuki.
Internet on pullollaan kursseja, opasvideoita ja ohjeita jotka käyvät läpi vaihe kerrallaan WordPress-kehityksen alkeita, hakukoneoptimoinnin saloja sekä teemojen kustomoinnin vinkkejä.
WordPress-yhteisö Suomessa
WordPress on rantautunut tänne Suomeenkin, ja vakiintunut sisällönhallintajärjestelmien piireissä. Suomen suurimmat WordPress-yhteisöt löydät Facebookista sekä Slackistä, joissa olemme itsekin mukana. Yhteisön aktiivisuudesta kertookin se, että WordPressin suomenkieliset käännökset saapuvat lähes samanaikaisesti kuin uudet englanninkieliset versiot.
Hakukoneoptimoitu
WordPress ja Google elävät keskenään sulassa sovussa. WordPressin koodipohja on korkealaatuista ohjelmointikieltä, mikä on Googlen silmissä vain positiivinen asia. Oikeaoppinen semantiikka sivuston lähdekoodissa puskee sivuja ylemmäs Googlen hakutuloksissa, ja siksi WordPress-sivustot ilmestyvät korkeammalla hakutuloksissa. WordPressiin on myös saatavilla lisäosia, joilla pystytään kattavammin parantaa sivujen hakukoneoptimointia. Tällaisia lisäosia ovat muun muassa WordPress SEO by Yoast – lisäosa jota hyödynnämme itsekin projekteissamme.
Hakukoneoptimointiin sisältyy myös sivustojen linkkirakenteen kätevä hallinta ja muokkaus. Kun linkit rakennetaan oikeaoppisesti selkeään muotoon, käyttäjien on helpompi löytää etsimänsä sisältö sivustolta.
Turvallinen
Avoimen lähdekoodipohjan lisäksi WordPressin käyttö on tietoturvallista, sillä sen kattava yhteisö on korjaamassa aktiivisesti uusia haavoittuvaisuuksia, joita saattaa ilmentyä päivitysten ohessa. Oman verkkosivuston turvallisuudesta voidaan itse pitää omin käsin huolta, kunhan muistaa säännöllisesti päivittää WordPressin ohjelmiston, ja välttää lisäosia joita ei kunnolla tunneta. Onnistuneet WordPress-sivujen tunkeutumistapaukset johtuvat kaikista useiten sivun hallitsijan omista virheistä.
Mitä kokemuksia sinulla on WordPressistä alustana? Jaa toki kokemuksesi kommenteissa!
Etsitkö itsellesi osaavaa WordPress-kehittäjää tekemään sinulle verkkosivut? Ota rohkeasti meihin yhteyttä – Varaa ilmainen tapaamisaika jo tänään, niin keskustellaan asiasta lisää!