Mikä Google My Business on?

Milloin olet viimeksi etsinyt tuotetta tai palvelua Googlaamalla? Entäpä vaikuttaako yrityksen saamat Google-arvostelut päätökseesi? Oletko varmistanut yrityksen aukioloajat Googlaamalla?

Itselleni ainakin Google on osa jokapäiväistä päätöksentekoa tuotteiden, palveluiden tai yksittäisten yritysten valitsemisen välillä.

Meistä lähes jokainen käyttää hakukoneita päivittäin. Tämän vuoksi myös palveluja ja tuotteita etsitään maailman suurimmasta hakukoneesta, Googlesta, erittäin ahkerasti. Tästä syystä yrityksille näkyvyyden takaaminen on entistä tärkeämpää. Kilpailu näkyvyydestä on hakukoneessa kovaa alasta riippumatta, joten pelkkä pilttuussa istuminen on varma häviö asiakkaiden huomiosta kilpailtaessa.

Parantaaksesi omaa kilpailukykyäsi Googlen hakukoneessa, on suositeltavaa käyttää Google My Business:stä eli lyhyesti GMB:tä.

Mikä Google My Business on?

Google My Business tili on Googlen tarjoama yritysprofiili. Yritysprofiilisi näkyy hakukonetulosten yhteydessä käyttäjälle, kun käyttäjä hakee Googlesta yritystäsi tai palveluita, joita yrityksesi tarjoaa.

Yritysprofiiliin voit lisätä esimerkiksi tiedot aukioloajoista, kuvia tiloistasi, kuvaukset palveluistasi, linkin ajanvarauslomakkeeseen sekä painikkeet soittamiselle ja reittitiedoille. Profiilin aktiivinen päivittäminen kasvattaa myös yritysprofiilisi näkyvyyttä.

Kuvankaappaus markkinointitoimisto Frostigon oy:n Google My Business yritysprofiilista.
Markkinointitoimisto Frostigonin Google My Business yritysprofiili

Miksi yrityksesi tarvitsee Google My Business tilin?

Kuten edellä on jo mainittu, Google My Business on Googlen tarjoama yritysprofiili, joka näkyy Googlessa tehtävien hakujen yhteydessä käyttäjille. Tästä syystä on tärkeää, että profiilissa on ajantasainen sekä oikeaa tietoa yrityksestäsi – ethän halua antaa vääriä aukioloaikoja asiakkaillesi.

Perinteisten aukioloaikojen, yrityskuvauksen ja yhteystietojen lisäksi Google My Business tarjoaa paljon muitakin yrityksille tärkeitä ominaisuuksia kuten:

  • Mahdollisuus vastaanottaa arvosteluita, sekä arvosteluihin vastaaminen
  • Asiakas voi ottaa yhteyttä ilman, että hän menee verkkosivuillesi. Yhteydenottoon voit vastata GMB tilisi kautta
  • Voit tehdä lyhyitä postauksia, jossa voit kertoa esimerkiksi uusista tuotteistasi tai mainostaa uusinta artikkeliasi
  • Lisätä palvelut sekä tuotteet suoraan Google My Business profiiliin (+ tietysti linkit tuotteen/palvelun sivuille)
  • Voit lisätä yritykseesi liittyviä kuvia ja videoita

Arvostelut vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen

Kun vastaanotat arvosteluita, ne vaikuttavat yritysprofiilin hakukonenäkyvyyteen. Tämän takia on erityisen tärkeää vastata arvosteluihin, joita yrityksesi saa: Negatiivisiin, positiivisiin sekä trolleihin. Arvosteluihin antamiasi vastauksia voivat lukea kaikki käyttäjät jotka profiilisia selaa, joten muista olla asiallinen.

Kahdenkeskeiset keskustelut kannattaa siirtää sähköpostiin, jolloin keskustelun molemmat osapuolet saavat oman kopion käydystä sähköpostikeskustelusta – Google My Business arvosteluita voi muokata jälkikäteen!

Alla on esimerkki hakutuloksista hakusanalla ”Jyväskylä Ravintolat” (17.8.2021). Ravintolat näytetään hakutuloksissa saamiensa arvosteluiden mukaisessa järjestyksessä.

Miten otan Google My Business tilin käyttöön?

Google My Business tilin käyttöönotto on yksinkertaista ja ilmaista. Käyttöönottoa varten sinulla tulee olla Google tili (esimerkiksi @gmail.com) ja yritykselläsi tulee olla fyysinen toimipiste, jossa asiakkaat voivat vierailla. Lisäksi yrityksesi tulee täyttää muut Googlen asettamat ehdot.

Itse Google My Business tilin käyttöönotto alkaa osoitteeseen business.google.com. Valitse Hallitse Nyt, jonka jälkeen sinua pyydetään kirjautumaan sisään Google tilillesi. Tämän jälkeen voit hakea/luoda yrityksellesi yritysprofiilin.

Kuvankaappaus yrityksen hakemisesta Google My Business palvelusta.

Kirjoittaessasi yrityksesi nimeä, voi jossain tapauksissa yritysprofiilisi olla jo luotu. Älä hätäänny, sillä käyttöönotto antaa sinulle selkeät ohjeet kuinka sinun tulee toimia. Jos sinun yrityksellesi ei löydy profiilia saat alla olevan kuvanmukaisen näkymän, josta profiilin luominen alkaa.

Kuvankaappaus uuden yritysprofiilin luomisesta Google My Business palvelussa.

Lopuksi seuraa annettuja ohjeita ja pääset omaan yritysprofiiliisi. Käyttöliittymä on suoraviivainen ja tarjoaa ohjeet erilaisten tietojen täyttämiseksi sekä muun muassa palvelukuvausten täyttämiseksi.

Huomioithan, että syöttämien tietojen jälkeen tili tulee ensimmäistä kertaa vahvistaa. Google My Business tilin vahvistaminen tapahtuu yleensä postikortin avulla, joka lähetetään yritysprofiilissa ilmoittamaasi toimipisteeseen. Postikortti sisältää varmennus PIN-koodin, joka syötetään Google My Business tilin asetuksiin.

Kun tilisi on varmistettu, jatkossa tiedot päivittyvät automaattisesti niitä päivittäessäsi. Huomioi, että tiedot vahvistetaan ja joidenkin tietojen päivityksessä voi mennä muutama päivä.

Jos käyttöönoton kanssa tulee hankaluuksia, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Yhteenveto

Google My Business on Googlen tarjoama ilmainen palvelu, jonka avulla luot yrityksellesi Googlen hakukoneeseen yritysprofiilin. Profiiliin aktiivinen päivittäminen tarjoaa hakukonetta käyttäville yrityksestäsi tuoreet tiedot aukioloajoista, palveluista sekä tuotteista. Voit myös tehdä päivityksiä, lisätä ajanvarauslomakkeen sekä vastata asiakkaiden arvosteluihin ja yhteydenottopyyntöihin. Google My Business tilin käyttöönotto alkaa osoitteesta business.google.com ja käyttöönotto vaatii ilmaisen Google tilin sekä fyysisen toimipisteen.

Ota siis Google My Business haltuun jo tänään ja varmista, että yrityksesi tiedot ovat Googlella ajan tasalla!

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista