Hakukoneoptimoinnin Pikaopas | Miten Saan Helposti Sivut Näkyviin Googlessa

Palikat joista muodostuu SEO

Tässä artikkelissa käsittelemme lyhyesti hakukoneoptimoinnin perusteet. Käymme läpi mitä hakukoneet ovat, miten ne toimivat, mitä hakukoneoptimointi on, miksi sitä kannattaa harjoittaa, ja miten kuka tahansa voi oppia optimoimaan sivustonsa Googlelle ja muille hakukoneille sopivaksi.

Mitä ovat hakukoneet?

Hakukoneet ovat web-ohjelmia jotka keräävät Internetin verkkosivuja hakemistoonsa, ja joiden avulla voidaan hakea verkkosivuja Internetistä.

Statistan mukaan vuonna 2022 yli 80% kaikista maailman Internet-hauista tehtiin Googlella. Toisella sijalla on Bing, joka vastaava prosenttimäärä on noin 8%. Näiden lisäksi maailmassa on lukuisia muita hakukoneita, kuten Yahoo!, tietoturvaan erikoistunut DuckDuckGo, ja Ecosia, hakukone jonka avulla hakukonetta käyttävä henkilö voi hauillaan rahoittaa akaasiapuiden istuttamista.

Miten hakukoneet sitten eroavat toisistaan?

 • Tietokannan koko
 • Hakukoneen algoritmi
 • Eri sisältötyyppeihin erikoistuminen

Yksi avaintekijä Googlen kuninkuudessa näillä markkinoilla on Googlen oppiva algoritmi. Kun käyttäjä etsii Google-haulla jotain, haku ruokkii Googlen tekoälyllä toimivan hakualgoritmin tehostumista, tehden siitä fiksumman jokaikisen haun jälkeen.

Miten hakukoneet toimivat?

Pilkottuna mahdollisimman selkeäksi, hakukoneiden toimivuus voidaan jaotella kolmeen eri vaiheeseen:

 1. Crawling (selaus)
 2. Indeksointi
 3. Kyselyt

Käydään eri vaiheet nopeasti läpi yksi kerrallaan.

Crawling (selaus)

Kuvittele ajavasti vieraalla seudulla, ilman GPS:ää tai navigaatiota. Haluat selvittää syystä tai toisesta kaikki mahdolliset reitit miten eri kohteisiin pääsee mitäkin kautta. Ajat teitä pitkin niin kauan, kunnes olet selvittänyt jokaisen polun ja maantien.

Tätä on hakukoneiden tekemä crawling-vaihe, erona ainoastaan se että kohteet ovat verkkosivuja ja tiet niihin johtavia linkkejä. Nimi ‘crawling’, suomeksi ryömiminen, juontaa alkuperänsä selaukseen käytettyjen ohjelmien lempinimestä spider, suomeksi hämähäkki. Kuten hämähäkit ryömivät verkossa, nämä spider-ohjelmat ryömivät Internetissä.

Spider-ohjelma aloittaa selauksensa yhdeltä verkkosivulta, etsien siltä jokaisen muualle johtavan linkin ja päämäärän niiden takana. Tämä tapahtuu kunnes jokainen sivu ja linkki on käyty läpi — kunnes jokainen “reitti on kartoitettu”.

Spider-ohjelman tehtävää voidaan helposti keventää luomalla sivuille sivustokartan — vähän kuin loisi reissaajalle tienviitan, joka neuvoo miten minnekin pääsee helpoiten.

Indeksointi

Seuraavaksi hakukone kerää jokaikisen otsikon, leipätekstin, lihavoidun tekstin, kursivoidun tekstin, kuvien alt-tägit — kaiken mahdollisen tekstisisällön. Nämä spider-ohjelmat keräävät kaiken löytämänsä tekstin ja vievät sen talteen hakukoneen omiin tietokantoihin, joista loppukäyttäjät lopulta tuovat hauillaan tietoa.

Kyselyt

Kun suoritat Google-haun, teet käytännössä kyselyn Googlen omaan tietokantaan, ja Google antaa sinulle kaikista parhaiten hakuun sopivat hakutulokset pohjaten sen keräämään dataan. Sopivuus määräytyy lähes täysin Googlen oman algoritmin mukaan.

Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että sivustosi on suunniteltu ja kasattu niin, että hakukone pitää siitä. Jos sivu on epäoptimaalisesti rakennettu, se häviää hyvin helposti hauissa massan taakse.

Onneksi aloittelijatasonkin verkkosivuston omistaja voi suorittaa hakukoneoptimointia. Menenne näihin kikkoihin seuraavaksi.

Nopeat vinkit hakukoneoptimointiin

Tässä lista vinkkejä miten voit helposti tehostaa sivujesi näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa.

1. Selkeä URL

Kumpi osoite on sinusta parempi?

A. https://www.jarnonkenka.fi/13829103/post/jalkine-41824501/archive
vai
B. https://www.jarnonkenka.fi/kengat/miesten-kengat/urheilukengat/adidas/

Jos valitsit vastauksen B, olet oikeilla jäljillä. Kun nettisivujen rakenne on määritelty ja suunniteltu selkeäksi, ne eivät ainoastaan tee sivujen käytöstä helpompaa, vaan sivut tulevat paremmin ja useammin esiin Googlen hakutuloksissa. Varmista, että sivujen URL on normaalin ihmisen silmin helposti ymmärrettävissä.

2. Sivujen sisältö & Hakusanat

Mitä sisältöä sivuillasi on? Miten selkeästi se on jaoteltu, ja onko se merkityksellistä sivuilla käyvälle?

Sivujen teksti- ja kuvasisällön tulee tarjota käyttäjille sellaista sisältöä jota he etsivät. Onneksi tätä ei tarvitse arvata, vaan asiat voi itse selvittää helposti hyödyntämällä esim. Ahrefsin hakusanaselainta. Työkalun tarjoamien vastausten avulla voidaan yksinkertaisemmin tuottaa haluttua sisältöä, näin tehostaen hakukoneoptimointia.

Kuva: Ahrefs

Varmista myös, että tekstisisältösi on jaeteltu ja aseteltu sivuille loogisesti. Käytä otsikoita sopivin välein niin, että haettu sisällön ripe on vaivattomasti löydettävissä.

Tässä esimerkki:


H1 - Huoneen sisustus
 H2 - Seinät
 H2 - Katto
   H3 - Valaisimet
 H2 - Lattia
   H3 - Puulattia
   H3 - Kokolattiamatto
 H2 - Huonekalut
   H3 - Istuimet
   H3 - Pöydät
   H3 - Hyllyt
   H3 - Järjestys

Ainakin Googlen hakukone suosii käytettävän myös listoja, sekä järjestettyjä että järjetyksettömiä, joten on suositeltavaa luoda lyhyitä listauksia mm. artikkelien pääpointeista. Lisäksi listat tekevät tekstin luettavuudesta selkeämmän ja täten miellyttävämmän. Näistä syistä monet Internet-julkaisut ja blogit käyttävät runsaasti listoja.

Tie helppoon asiakkaiden ja käyttäjien saavuttamiseen käy oikeiden hakusanojen löytämisessä. Pyri hyödyntämään hakusanoja tekstisisällössäsi. Kun sivuille on viljelty sopiva määrä oikeita sanoja, ne ilmestyvät useammin Googlen hauissa, ja korkeammalla.

Kuvien hyödyntäminen sisällössä tasaisin välein on myös suositeltavaa. Perehdymme seuraavaksi kuviin tarkemmin.

3. Kuvien optimointi

Hakukoneoptimointi ei koske ainoastaan sivun tekstisisältöä tai osoiterakennetta, vaan se kattaa myös verkkosivujen kuvamateriaalin. Varmista, että sivuston kuvatiedostojen koko pysyy mahdollisimman alhaisena (kuitenkaan kuvien laadusta liikaa tinkimättä). Tällöin ne latautuvat käyttäjille nopeammin, ja siten Google suosii sivustoja useammin.

Suositeltava koko kuvatiedostoille on alle 70 kilotavua, mutta jo alle 100 kilotavua on hyvä.

Kuville kannattaa ehdottomasti olla myös alt-tägi. Se on sivuston kuvien koodiin lisättävä attribuutti, ikään kuin “vaihtoehtoinen teksti” joka kuvailee kuvaa kun sitä ei kyetä hahmontamaan. Jos kuvilla on sopiva alt-tägi, sillä on suuri vaikutus sivujen hakukoneoptimointiin.

Eikä tässäkään vielä kaikki! Kuvatiedostojen nimilläkin voi lisätä positiivista vaikutusta sivujen näkyvyyteen uudelleennimeämällä ne. Jos esimerkiksi sivuilla on kuva juoksukengistä, sen voi nimetä näin:

reebok_juoksukengat_miesten_urheilukengat_running_shoes.jpg

Näin kuva saattaa todennäköisemmiin ilmestyä Googlen Kuvahaussa, ja sitä kautta sivuille löytää helpommin.

4. Iskevä sivun otsikko

Minkä takia sanomalehtien ja tabloidijulkaisujen artikkeleiden otsikot on usein kirjoitettu niille ominaisella, jokseenkin ärsyttävällä tyylillä, jättäen oleellisimman tiedon nipin-napin pimentoon? Jotta niitä klikattaisiin.

Ilmiö on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana muotoutunut ‘clickbaiting’, eli suomeksi ikään kuin syötin luominen käyttäjän klikkauksen narraamiseksi. Sitä tehdään, koska se toimii tehokkaasti.

Sivun otsikko on valehtelematta yksi suurimpia tekijöitä kävijöiden keräämisessä sivujen teknisyyden ulkopuolella. Houkutteleva ja selkeä otsikko tuo todennäköisemmin suuremman määrän kävijöitä ja vaikuttaa myös joissain määrin sivun näkyvyyteen hakutuloksissa.

Oikeaoppinen ja tehokas otsikko esimerksiksi muuttofirman kotisivuille voisi olla:

Muuttofirma Oy | Muuttopalvelut ja tarvikkeet edulliseen hintaan

Otsikosta selviää nopeasti kuka on kyseessä ja mitä sivuilla tarjotaan ja miten.

5. Backlinkit

Backlinkit ovat linkkejä muilla verkkosivuilla, jotka johtavat sinun sivullesi. Mitä useampi backlink sivulla on, sitä voimakkaammin sivut ilmestyvät hakutuloksissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että backlinkkien määrällä ja hakukonenäkyvyydellä on selkeä korrelaatio.

Mainio tapa lisätä backlinkkien määrää on kannustaa yhteistyökumppaneita lisäämään heidän sivuilleen osio jossa mainitaan yhteistyöstä. Toinen yksinkertainen tapa viljellä backlinkkejä on tehdä vieraskirjoituksia muiden tahojen blogeihin, ja lisätä sivujen linkki sitä käsin.

Backlinkkien määrää voi kätevästi kasvattaa yhteistyökumppaneiden välillä, joiden kanssa on jo olemassa hyvät suhteet. Näin niitä voi saada kasaan jo muutaman tunnin sisällä.

Yhteenveto

Hakukoneoptimointi on tänä päivänä välttämätön asia toteuttaa uusien käyttäjien ja asiakkaiden tavoittamiseksi. Vaikka nimen perusteella hakukoneoptimointi saattaakin vaikuttaa vaikealta ja pelottavalta möröltä, on sitä tosiasiassa suhteellisen helppo toteuttaa.

Yhteenvedettynä asiat, jotka kannattaa tarkistaa jotta verkkosivustosi on optimoitu:

 • Luo sivuille vetävät otsikot
 • Tarkista sisällön merkittävyys
 • Tarkista hakusanat ja niiden viljely
 • Järjestä sisältö järkeväksi
 • Käytä linkkejä ja kuvia
 • Pidä kuvatiedostojen koko pienenä
 • Anna kuville alt-tägit
 • Siisti sivujen URL-osoitteet
 • Kerää backlinkkejä sivuillesi

Kun toteutat nämä asiat, olet jo hyvin matkalla kohti näkyvämpää asemaa Googlen hauissa.

Jaa tietoa eteenpäin

Voisit olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista