Vuonna 2021 sosiaalisen median kautta markkinointi ja mainostaminen ovat yrityksille ja brändeille ehdoton työkalu pinnalla pysymiseen. Internetin ja siten sosiaalisen median ennenkuulumaton kehitys ja kasvu viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ovat aiheuttaneet radikaalin muutoksen siinä, miten asiakkaat ja kuluttajat tavoitetaan. Nykyään kuka tahansa voi julkaista Internetin välityksellä sisältöä yhtä suuresti ja laajasti kuin mikä tahansa miljardiyritys, mikä vielä vuosituhannen toisella puolella oli täysin absurdi ajatus.
Vaikka tämä on tuonut paljon markkinoinnin työkaluja miljoonien ihmisten käsiin helposti käytettäväksi, on se myös luonut uusia haasteita. Tämä artikkeli sisältää 5 loistavaa vinkkiä, joilla pääsee kattavasti sisälle sosiaalisen median kanavien kautta markkinointiin.
1 Tunne kohdeyleisösi
Kenelle yrityksesi tai brändisi tuottaa palveluja? Oli kyseessä kuka tahansa, on hyvin todennäköistä, että heidät tavoittaa myös sosiaalisesta mediasta. Olennaista kuitenkin on miettiä oikea strategia heidän tavoittamiseen. On kannattavaa perehtyä oman yrityksen tai brändin keskivertokäyttäjään, ja luoda hänestä malliprofiili, jossa listataan muun muassa seuraavia asioita:
- Minkä ikäinen hän on?
- Minkä sukupuolinen hän on?
- Mitä hän tekee työkseen?
- Mistä hän on kiinnostunut?
- Mitkä populaarikulttuurin kohteet häntä kiinnostavat?
- Millainen kuluttaja hän on?
- Millainen hänen ostupolkunsa on?
- Mitä oston esteitä hänellä on?
- Milloin hän selaa sosiaalista mediaa?
Näitä asioita pohtimalla voidaan kohdentaa somemarkkinointi oikeaan osoitteeseen. Ikä on kenties yksi oleellisimmista asioista, sillä sosiaalisten medioiden kanavat jakautuvat ikäryhmiltään selkeihin leireihin; Facebookista tavoittaa selkeästi enemmän vanhempia seuraajia, siinä missä SnapChatista ja Instagramista löytää paljon enemmän nuorisoa.
2 Valitse oikea alusta
Facebook on maailman yleisimmin käytetty sosiaalisen median alusta. Jos Facebookin kaikki käyttäjät muodostaisivat valtion, se olisi heittämällä populaatioltaan maailman suurin; 2,8 miljardia ihmistä, mikä on tuplasti Kiinan 1,4 miljardin väkiluvun.
Kärsimistään PR-skandaaleista huolimatta Facebook on edelleen myös erittäin suosittu alusta yrityksille. Yritykset voivat tehdä alustalle oman Business-tunnuksen, joka sisältää yksinomaan liiketoimintaa harjoittaville tahoille suunnitellut työkalut mainostamiseen, statistiikkaan ja asiakkaiden informointiin. Alustan käyttäjät voivat nähdä tunnuksen profiilin julkisesti, ja he voivat nähdä muun muassa toimitilojen aukioloajat ja sijainnit sieltä kätevästi. Facebookissa voi myös luoda ja viestittää seuraajakunnalle tapahtumista erittäin helposti.
Toinen mainio vaihtoehto yrityksen tai brändin sosiaalisen median kanavaksi on Instagram, jonka omistaa Facebook. Viime vuonna Instagramilla laskettiin olevan noin miljardi käyttäjää. Suomessa Instagram on kolmanneksi suosituin sosiaalisen median kanava. Instagram poikkeaa Facebookista siinä, että Instagram on sisällöltään huomattavasti enemmän painotettu kuviin ja videoon; kaikki Instagramin julkaisut sisältävät joko kuvia tai videota. Monet ravintola-alan yritykset sekä esimerkiksi kuntosalit hyödyntävät Instagramia markkinoinnissaan julkaisemalla aktiivisesti kuva- ja videomateriaalia. Lisäksi Instagram-tarinat ovat loistava työkalu helppoon sisällön tuottamiseen: Tarinat ovat lyhyitä videopätkiä, joihin voi liittää tekstiä, ääntä, musiikkia, hashtageja sekä muita yksinkertaisia interaktiivisia ominaisuuksia kuten äänestyspainikkeita. Tarinoihin voi myös liittää linkkejä esimerkiksi brändin tuotteisiin, kotisivuille tai vaikkapa tapahtumien web-sivuille, ja käyttäjät pääsevät kätevästi katsomaan niitä pyyhkäisemällä puhelimellaan ylös. Tarinat ilmestyvät näkyviin seuraajien etusivun yläosaan, ja ne säilyvät heille nähtävissä 24 tuntia. Tämän jälkeen ne pysyvät arkistossa tallessa julkaisijalle, josta niitä voi uudelleenjulkaista haluttaessa. Mikäli katsotaan, että yritys tai brändi hyötyy visuaalisesta markkinoinnista, Instagram on oikea valinta.
Vaikka Facebook on monelle luonnollinen ykkösvaihtoehto ja Instagram on erinomainen tapa jakaa asiakkaille ja seuraajille audiovisuaalista materiaalia, voi kenties myös olla hyvä harkita muitakin alustoja. Jos yrityksen tai brändin tavoite vaatii tiuhaa ja korkeatempoista informointia, Twitter voi olla oiva ratkaisu. Twitteriä käyttää päivittäin aktiivisesti noin 192 miljoonaa käyttäjää, ja Suomessa se lukeutuu viiden suurimman sosiaalisen median kanavan joukkoon. Viime vuonna Twitter tuotti 3,7 miljardia dollaria liikevaihtoa, josta 86 prosenttia tuli mainonnan palveluiden kautta.
Siinä missä Facebookin sisällön luonne on “tahdiltaan hitaampi” (pidempi merkkiraja per postaus, muun muassa), Twitter on nopea ja reaaliaikainen tapa viestiä seuraajille. Twitter-julkaisujen (twiittien) luonne on yleensä nopeatahtinen; kaikilla päivityksillä on 280 merkin raja, eikä niitä voi muokata julkaisun jälkeen. Monet suuret IT-alan yritykset ylläpitävät omia tekniseen asiakaspalveluun omistettuja tilejä, jonne ne julkaisevat häiriöilmoituksia, päivitystietoja. Näillä tileillä myös voidaan harjoittaa jopa välitöntä asiakaspalvelua.
Jos oikeaa sosiaalista mediaa ei ensisilmäyksellä osaa valita, kannattavaa on kokeilla luoda niihin kaikkiin tunnukset. Kokeilemalla eri alustoja sekä niitä varten suunniteltuja markkinointimateriaaleja voidaan löytää se oikea. Valinnasta huolimatta kaikilla alustoilla on mainostusta ja markkinointia varten suunnitellut työkalut.
3 Video on kuningas
Video on erinomainen sisältömarkkinoinnin työkalu ja loistava tapa viestiä seuraajille ja brändistä kiinnostuneille. Nykypäivänä videota on kätevää ja yksinkertaista tuottaa ruohonjuuritasolla, sillä sitä voi toteuttaa käytännössä kuka tahansa joka omistaa älypuhelimen: nykypäivän puhelimet sisältävät monesti hyvätasoisen kameran, joskus jopa paremman kuin joissain ammattitason kameroissa.
Statistiikka kertoo, että videosisältö tuo liikennettä julkaisijalle: WYZOwlin tekemän tutkimuksen mukaan 86% videosisältöä hyödyntäneistä markkinoijista koki web-sivuillaan kävijämäärän kasvua. Lisäksi 78% kertoi, että videomarkkinointi on auttanut heitä suoraan myyntilukemien kasvattamisessa.
Myös sosiaaliset mediat ovat reagoineet videon suosion kasvuun implementoimalla Tarina-työkaluja alustoihinsa, ja nykyään ne löytää lähes jokaisesta somepalvelusta. Tämän vuoden alkupuolella Twitter lisäsi palveluunsa Instagramin Tarina-työkalua mukailevan ominaisuuden. Viime vuosina somemarkkinoille pyrähtänyt kiinalaisen firman omistama TikTok on ratsastanut videon suosiolla hyödyntämällä omassa palvelussaan pelkästään videota: käyttäjät voivat tallentaa ja leikata lyhyitä videopätkiä, joihin he voivat lisätä musiikkia taustalle, kuvia, tekstiä ja hymiöitä. Strategia on toiminut, sillä muun muassa SproutSocialin artikkelin mukaan TikTok oli tammikuussa 2021 maailman toiseksi ladatuin puhelinsovellus.
4 #Hashtag
Hashtag, eli aihetunniste, on sosiaalisen median ehdoton ykköstyökalu uusien seuraajien löytämiseen. Sen avulla aiheista kiinnostuneet voivat helposti löytää hakutuloksissa päivityksiä ja profiileja, jotka puhuvat haetusta aiheesta. Hashtag on jokaiselle helppo ja huoleton työkalu, joka ei vaadi ylimääräisiä työkaluja; riittää, kun kirjoitat sosiaalisen median päivitykseen ‘#’, jonka perään lisäät haluamasi aihealueen, esimerkiksi #markkinointi, #PopUpRestaurant, #kuntosali, ja niin edelleen.
Hashtagissa voidaan usein käyttää muun muassa brändin mainoslauseita. Tämä mahdollistaa sen, että brändistä kiinnostuneet voivat myös helposti puhua siitä, ja päivitysten määrää voidaan myös kartoittaa yksinkertaisesti. Hashtageja voi lisätä päivityksiin niin paljon kuin haluaa, mutta on hyvä pitää mielessä alustoille ominaisten algoritmien luonne: Instagramissa useammalla hashtagilla voi vielä selviytyä, mutta esimerkiksi Twitterissä 2-3 hashtagia yhdessä päivityksessä on ehdoton yläraja, jos haluaa ettei postaus hautaudu päivitysten mereen välittömästi.
5 Säännöllinen julkaisu
Jotta kohdeyleisö voisi nähdä sinut sosiaalisessa mediassa, täytyy heidän myös nähdä brändisi sometilin päivitykset ja julkaisut. Tämä voidaan varmistaa tuottamalla tilille säännöllisiä julkaisuja. Olennaista on myös päivitysten oikeaan aikaan julkaiseminen, jossa täytyy ottaa huomioon oma kohdeyleisön keskimääräinen käyttäjä sekä hänen käyttäytymisensä – on todennäköisempää että sosiaalisen median tilin seuraaja huomaa uuden julkaisun, jos se julkaistaan neljältä iltapäivällä kuin neljältä aamuyöllä.
Monet sosiaalisen median palvelut ovat mahdollistaneet alustallaan julkaisujen aikataulutuksen, mikä mahdollistaa sen, ettei niitä tarvitse manuaalisesti olla itse julkaisemassa tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi Facebookissa julkaisulle voidaan antaa tarkka päivämäärä ja kellonaika, jolloin se ilmestyy halutulle yleisölle nähtäväksi. Näin julkaisuja voi luoda kerralla ison määrän, mikä säästää huomattavan määrän aikaa ja vaivaa.
Säännöllinen julkaisujen tuottaminen ei ole hyödyksi ainoastaan niiden näkijälle, vaan myös brändin tilin ylläpitäjille. Algoritmit suosivat kanavia, joiden julkaisutahti on riittävän tiuhaa ja säännöllistä, mikä auttaa tiliä olemaan enemmän esillä.
Noudattamalla ja seuraamalla näitä ohjeita, kuka tahansa voi päästä alkuun somemarkkinoinnin saralla. Kuten moni muukin asia, somemarkkinointi on helppo oppia, mutta siinä on haastava tulla mestariksi. Harjoitus kuitenkin tekee mestarin, ja varsinkin sosiaalisen median kanssa kokeileminen ja testaaminen on erittäin kannattava metodi.
Lisää vinkkejä asiasta saa myös meiltä – Jos sinulla on kysyttävää, tai kaipaat konsultaatiota asiaan liittyen, kannattaa tulla juttelemaan meidän kanssa. Me Frostigonilla olemme digimarkkinoinnin asiantuntijoita, ja olemme valmiit tarjoamaan tietotaitoamme myös sinulle.